zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief (12): Vuilnisbelt 't Rikkerink

Uit het Twickelblad archief (12): Vuilnisbelt ’t Rikkerink

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 2, 1979 pagina 16.

VUILSTORTEN: IS DAT WEL VERTEERBAAR VOOR TWENTE ?

Waar storten wij ons afval, ons huisvuil? Met dat probleem zit de mens al opgescheept, sinds zijn vestiging op vaste woonplaatsen, eeuwen geleden. En hoe beter de mens boerde, des te groter werd bet afvalprobleem. Sinds we in dorpen en steden wonen zijn we gewoon ons huishoudelijk afval te storten in een afgelegen hoek, een zogenaamde vuilstort. Een milieu-vriendelijke methode, waaraan we veel goeds te danken hebben: goede compost voor het boerenbedrijf en resistente resten uit het verleden, tekens van onze voorouders aan de archeologen. Het is een gaaf kringloopproces. Wat wil een natuurvriend nog meer! Waarom protesteren de Vrienden van Twickel dan tegen de vuilstortmethode in Ambt-Delden?

Omdat zij menen, dat deze methode nu, anno 1980, ondeugdelijk is. Wij leven in het tijdperk van chemische productie en radio-actieve processen. In de industrie komt veel chemisch afval vrij. De verleiding is groot om zich van dit afval op goedkope wijze te ontdoen. Denkt U eens aan de industrieën die lozen in de Rijn. En ook in Twente kennen we voorbeelden genoeg van morsige omgang met chemisch afval.
De fysische- en chemische processen die zich afspelen in een vuilstort zijn …

Hele artikel lezen? Klik dan hier: https://www.twickelblad.nl/flipbook-1979-2/#16

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws