zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief (13): Twickelkaas

Uit het Twickelblad archief (13): Twickelkaas

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 4, 2020 pagina 4.

Zijn koeien merkten geen verschil maar voor melkveehouder Walter Truitman was het een bijzonder moment. Een melkwagen van Hollandsche Meesters reed eind oktober zijn erf op om 2000 liter melk op te halen.

De melk van erve Klein Hobbelink – in totaal 6.000 liter – wordt door het
zuivelbedrijf uit Rhenen verwerkt tot kaas. “Eindelijk. Na een lange aanloop
is dit de eerste concrete stap richting een eigen Twickelkaas”, zegt Truitman.
De pachterscommissie is al langere tijd bezig om met behulp van de naam en faam van Twickel meer opbrengst te genereren uit agrarische producten. Melk moet dan niet anoniem opgaan in een grote plas van een zuivelbedrijf maar gebruikt worden
voor herkenbare producten, zoals kaas. Een eerder initiatief om gezamenlijk kaas te maken, een vijftal jaren geleden, sneuvelde omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt tussen de melkveehouders en FrieslandCampina, met wie de
meesten een leveringscontract hebben. “Het zijn nu andere tijden, een andere markt”, verklaart Truitman. FrieslandCampina heeft hem toestemming gegeven om tijdelijk maximaal 30% van de melkproductie elders te laten verwerken.

Hele verhaal lezen? Klik dan hier: https://www.twickelblad.nl/wp-content/uploads/2020/12/TB2020-4.pdf

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws