zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief (15):

Uit het Twickelblad archief (15):

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 1, 2008 pagina 12

De Twentse duivel slaat terug

Woedend was hij, Adolf Hendrik van Raesfelt (1625-1682), heer van Twickel en drost van Twente. De roddels die over hem de ronde deden, aangewakkerd door anonieme schotschriften en pamfletten, logen er dan ook niet om. Nu was de tijd aangebroken om zelf in actie te komen.

Dat hij werd uitgescholden, vond hij nog niet eens het ergst. Zo noemde men hem
wel de Overijsselse Cromwell, naar de man die zichzelf tot dictator van Engeland had aangesteld, nadat hij eerst de koning had laten onthoofden. Of de razende Twentse
duivel, met een woordspeling op zijn familienaam. Of de witte duivel, verwijzend naar naam van de raadspensionaris Johan de Witt, wiens politieke geestverwant hij werd verondersteld te zijn. Nee, subtiel waren de mores in Overijssel bepaald niet, maar daar kon Adolf Hendrik van Raesfelt nog wel mee leven. Veel harder troffen hem de beschuldigingen van ….

Hele artikel lezen? Klik dan hier: https://www.twickelblad.nl/flipbook-2008-1/#12

Adolf Hendrik van Raesfelt

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws