maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief (37): De steenhouwer Bitter

Uit het Twickelblad archief (37): De steenhouwer Bitter

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 2, 2005 pagina 11

De steenhouwer Bitter

Bepaalde namen hebben een bekende klank in de historic van kasteel Twickel. Wie zich verdiept in de archivalia van het Huisarchief treft die namen regelmatig aan, maar helaas vervagen ze toch weer in de loop der jaren. Slechts een enkele naam leeft een langere voort. Naast de mannen als Petzold, Hesketh of Weatherley leeft de herinnering aan de rentmeesters van Twickel langer door. Zo heeft de naam Bitter nog steeds een bekende klank.

Naast de huismeester en de beide rentmeesters Bitter kwam ik nog een Bitter tegen die diensten aan Twickel verleende. Het betreft J. Bitter, die onder rentmeester
H. Mulder (1841-’70) in totaal 26 keer in zijn rekeningen voorkomt. Bind 1844 werd afgerekend met J. Bitter als steenhouwer. De rentmeestersrekeningen geven meestal wel de functie van een ondernemer aan, maar een gedetailleerde nota die de
werkzaamheden omschrijft, ontbreekt veelal. Een enkele afrekening geeft gelukkig wel informatie over de werkzaamheden van deze steenhouwer. Op 27 februari 1846 werd J. Bitter betaald voor het…..

Verder lezen? Klik hier: https://www.twickelblad.nl/flipbook-2005-2/#11

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws