woensdag, 8 februari 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad Archief (45): Statige korenmolen wordt gemist

Uit het Twickelblad Archief (45): Statige korenmolen wordt gemist

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 3, 2009 pagina 18

De Eschmolen….

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Eschmolen is afgebrand. De korenmolen aan de weg van Delden naar Almelo was eeuwenlang een blikvanger. Derk Rouwhorst van de Vereniging Vrienden van Twickel betreurt het dat de molen verdwenen is en ziet deze graag terugkeren. Hij is in de historie gedoken en presenteert zijn bevindingen.

Op de Deldeneresch aan de weg van Delden naar Almelo stond vroeger een korenmolen. Hiermee werd 400 jaar het graan van de Esch vermalen tot meel voor het brood. Doordat de Eschmolen op een hoge plaats stond en de omgeving vrij was van bomen en gebouwen, trok de statige molen van verre de aandacht. Wie de molen gekend heeft, betreurt het dat die verdwenen is. Ik woonde er jaren naast en verzamel daarom al lang foto’s van de molen.


U heeft in dit blad al eerder kunnen lezen over de windmolens van Twickel. Jan Hakstegen schreef erover in 2002 en ik schreef in 2004 over mijn verdwenen geboortehuis, dat stond naast de Eschmolen. Dit Twickelhuis moest in 1971
wijken voor de aanleg van de Rondweg.

Klik hier om het heel verhaal te lezen.

Ansichtkaart uit ca. 1910, de molen is nog in functie en molenaar Derk Jan van den Berg staat erbij. Op de voorgrond de weg naar Almelo, links in de verte de Molenstraat.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws