woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief (6): Wie is de dikzak van Twickel?

Uit het Twickelblad archief (6): Wie is de dikzak van Twickel?

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 4, 2018 pagina 22.

Kasteel Twickel herbergt duizenden voorwerpen. Niet allemaal even waardevol of bekend, maar wel met een eigen verhaal. Zoals objectnummer C218, een portret van een dikke man.

Uit de vergulde, in kwabstijl gestoken lijst, rijst een man op als een piramide bij tegenlicht. De weelderige haarkrullen verhullen de schouders en vormen samen met het hoofd de top van een berg. Als je de ogen wat knijpt, zie je de Matterhorn. Zijn gezicht is pafferig met een kwabbige onderkin. Het kan de weerspiegeling van het vernis zijn, maar het lijkt alsof de man zojuist nog een overvloedige maaltijd heeft gegeten. Gebraad vermoed ik. Zijn rechterpink hangt parmantig los en om de linker
draagt hij koket een ring. Hollands Welvaren in de Gouden Eeuw, toen een dik lichaam werd gezien als een begerenswaardig teken van welstand.
Het is één van mijn favoriete werken. Deze man – zo weten we sinds kort met zekerheid – is Jan Jacobsz. Hinlopen (1626-1666), lakenkoopman en schepen te Amsterdam. Hij werd in 1659 door Bartholomeus van der Helst geportretteerd. Kunsthistorisch is vooral….. Verder lezen? Klik dan hier: https://www.twickelblad.nl/flipbook-2018-4/#22

Auteur : Rob Bloemendal

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws