donderdag, 1 december 2022
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief

Uit het Twickelblad archief

Het Hofweekblad publiceert af en toe een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 2, 2002 pagina 21: ‘Racebaan Delden- Borne’

Onder de kop ‘Weg door Twickel lijkt wel een racebaan’ werd op donderdag, 18 april in Twentsche Courant Tubantia gewezen op de dikwijls levensgevaarlijke situatie op de weg Delden – Borne. Een dag later volgde er weer een artikel met reacties van de heer Van de Woerdt. Metingen door de politie Twente hebben duidelijk gemaakt dat de weg door veel automobilisten als racebaan wordt gebruikt. Politiewoordvoerder Holslag zegt in het artikel dat er nog nooit doden zijn gevallen. Dit is niet juist. 

Er zijn mij twee dodelijke ongevallen op die weg bekend. Enige maanden geleden heeft de ‘Vereniging Vrienden van Twickel’ reeds op het gevaar gewezen in een brief aan de heer Waanders van de Eenheid Wegen en Kanalen, Sectie Oost van de Provincie. Dit gebeurde na een artikel in dezelfde krant waarin werd beschreven hoe een wielrijder ternauwernood het vege lijf kon redden. Het is bij onze vereniging bekend dat de weg over een aantal jaren grondig zal worden aangepakt. In afwachting daarvan hebben wij toen, om ongelukken te voorkomen, de provincie verzocht een deel van de maatregelen reeds op zo kort mogelijke termijn van toepassing te verklaren. Dit kan zonder veel kosten geschieden. In het artikel van 18 april erkent de heer Waanders dat een deel van de maatregelen wel eerder is uit te voeren. En dat betreft nu juist onze voorstellen van enkele maanden geleden. 

Daarom is de Vereniging Vrienden van Twickel blij met deze aandacht voor onveiligheid op de weg Delden – Borne. Mevrouw Van Driel, wethouder van Openbare Werken, voelt er niets voor om op de definitieve aanpak van de weg vooruit te lopen. Moeten er dan eerst meer slachtoffers vallen? Wel wil zij trachten flitspalen langs de weg geplaatst te krijgen. Op zich is dit verheugend, maar daarmee kiest zij voor een duurdere oplossing. Er dient niet langer te worden gepraat of gestudeerd, maar er moet actie worden ondernomen. Of dit nu flitspalen worden of 60-kilometerborden, of beide, maar een inhaalverbod zal zeker noodzakelijk zijn. 

Tekst: Jan Hakstegen, Secretaris Vereniging Vrienden van Twickel

Meer lezen uit het Twickelblad? Kijk op de website: www.twickelblad.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws