zondag, 4 december 2022
spot_img
HomeCultuurUitkleden maar

Uitkleden maar

Museumboerderij Wendezoele op het landgoed Twickel is één van de culturele instellingen die bij het Twents Textielfestival zal aanhaken met het thema ‘Van koeienvlaai tot kistentuug’. Een prachtig thema voor jong en oud waarbij bezoekers kunnen zien hoe men vroeger leefde van wat de natuur je aanbood. Het thema zal het hele jaar centraal staan. 

Op 22 mei 2021 zal worden begonnen met het uitkleden van de schapen. Afhankelijk van de landelijke overheid voor musea zullen we al dan niet bezoekers kunnen ontvangen. Tijdens het uitkleden van de schapen zet een schaapscheerder het schaap op zijn gat om met de buikpartij te beginnen. Vroeger ging dat met een schaapscheerdersschaar. Ook nu zal dit worden getoond; daarna wordt een scheerapparaat gebruikt. De kunst van het scheren is om de vacht in originele vorm te behouden, dus geen flodders en plukken. 

Vervolgens wordt de vacht gesorteerd in wol kwaliteit. Dit alles om de mooie wol te kunnen gebruiken voor het spinnen en de korte stukken voor andere doeleinden zoals vulling. Bij dit alles zal uitleg worden gegeven door de schaapscheerders en de sorteerders. Het schaapscheren is het begin om de rest van de wol activiteiten bij Museumboerderij Wendezoele in gang te zetten.

Ook op spinvisite of leren spinnen?

Tijdens de Wendezoeledagen is er op 17 september van 19.00 tot 21.30 uur bij de Wendezoele spinvisite. Dit naar oud gebruik. Wilt u aan de spinvisite meedoen, dan bent u van harte welkom! 

Wol spinnen was op de boerderij een regelmatig terugkerende activiteit. De wolvoorraad moest in een jaar worden verwerkt. Men ging dan met het spinnenwiel onder de arm op pad om gezellig samen te spinnen en tussendoor te kletsen over de laatste nieuwtjes. 

Kunt u nog niet spinnen en lijkt het u leuk om dit te leren, dan kunt u voor informatie en opgave een mail sturen naar secretariaat@wendezoele.nl onder vermelding van ‘Info spinnen’ met daarbij uw naam en telefoonnummer. Eén van onze vrijwilligers zal dan contact met u opnemen.

Wat kunnen we met gesponnen wol doen?

En dan komt de vraag wat we met de gesponnen wol gaan doen. Verven, vilten, breien? Ook daar kunt u het een en ander van zien op de textieldag (22 augustus) en tijdens de Wendezoeledagen (van 15 t/m 19 september). Voor de kinderen is er tijdens de textieldag een speciaal verfproject waarbij de kinderen wol gaan verven met planten. Graag even zelf een weckpot of groentepot met schroefdeksel meenemen.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws