woensdag, 1 december 2021
HomeLifestyleVan tuin bord - pompoen

Van tuin bord – pompoen

Vereniging van Volkstuinders Delden

In deze tijd zo vlak voor Halloween zie je overal wel pompoenen liggen. De bekende Halloween- of reuzenpompoen is naast decoratief gebruik ook te gebruiken om bijvoorbeeld soep van te maken. De kleinere familieleden zijn lekker in onder meer curry en de minder bekende spaghettipompoen is heerlijk in pasta. In de moestuin zijn pompoenen in alle maten en soorten gemakkelijk te telen en het is nog leuk ook. Het mooie is dat ze nog wel enkele maanden houdbaar zijn mits je ze bewaard op een koele droge plek. Pompoenen kun je vanaf april voorzaaien in potjes en rond half mei in de moestuin planten. Of je zaait ze rechtstreeks in de tuin. Reken op wel 2 m² per plant. Per plant oogst je zeker wel minimaal vijf pompoenen. Als je dan 8 m² in de moestuin zaait, kun je met de oogst de rest van het jaar toch al gauw één of twee keer per week pompoen eten. Gelukkig zijn er meerdere smaakvariëteiten waaronder de spaghettipompoen. 

Spaghettipompoen met penne

Ingrediënten:

  • Twee kleine of één grote spaghetti-pompoen
  • Salie, oregano en/of tijm
  • Olijfolie
  • 200 gram biologische spekreepjes
  • Twee uien
  • Twee stengels bleekselderij
  • Winterpeen
  • Twee tenen knoflook
  • Takje rozemarijn
  • (eventueel een rode peper)
  • Fles passata (bijvoorbeeld Bio+)
  • Olijfolie, peper, zout, paprikapoeder
  • Hand of meer parmezaan
  • 400 gram penne  

Bereiding:

Snij de spaghettipompoen(en) doormidden en hol ze uit tot aan het vruchtvlees en leg ze met de snijkant naar beneden in een 200 graden voorverwarmde oven. Maak kruidenolie met salie, oregano en/of tijm en giet dit over de pompoenen. Laat zo’n drie kwartier in de oven staan. De pompoenen zijn dan wel gaar. Haal ze uit de oven en laat minimaal een uur of langer afkoelen. Haal met een vork het vruchtvlees uit de pompoen. De pompoenen kunnen ook een dag van tevoren bereid worden.

Bak de spekjes aan in een klein scheutje olijfolie in een hapjespan. Snipper de ui en knoflook en snij de bleekselderij en wortel in kleine stukjes. Houdt u van pittigheid voeg dan ook nog een of twee pepertjes toe. Bak de ui en bleekselderij en eventueel rode peper een minuut of twee met de spekjes mee en bak daarna de wortel, knoflook en rozemarijn een minuut of vijf mee. Voeg geleidelijk de passata toe en wat en paprikapoeder, zout en peper. Laat een minuut of 10 pruttelen met de deksel op de pan. Voeg de pompoenslierten toe en warm goed door.

Tussendoor de penne in gezouten water koken volgens de aanwijzing op de verpakking.

Meng de pasta met het tomatensaus/pompoenmengsel en zet de geraspte kaas op tafel. Wil je zelf eens pompoenen, winterpenen en andere groenten telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerinck. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws