donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeNatuurVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Vereniging van Volkstuinders Delden

De laatste twee keer werd op deze plek al geschreven dat vanwege de natte en relatief koele zomer het geen goed jaar is geweest voor paprika’s en tomaten. Groene groente en kruiden hebben het wel goed gedaan en gelukkig voor een enkeling tomaten, paprika’s en pepers ook. Veel werd aan- of weggevreten door slakken, maar gelukkig lusten deze vraatzuchtige mollusken (weekdieren, red.) niet alles en laten behalve (sub)tropische groenten onder meer rucola en veldsla links liggen. De in mei gepote bruine bonen waren als kiemplant ook gewild, maar de groeikracht was dermate sterk dat veel planten de slakkenplaag van 2021 overleeft hebben. De bonen zijn in september droog en klaar om geoogst te worden. Vandaag een recept met verse bruine bonen geserveerd op een bord met veldsla en gegarneerd met diversen. 

Salade van bruine bonen, veldsla en meer (4 personen) 

Ingrediënten:

300 gram verse bruine bonen (gedopt) 

zout 

Mok rijst 

200 gram (?) of een vergiet veldsla 

16 kerstomaatjes 

2 uien 

250 gram kastanjechampignons 

Rode peper 

Puntpaprika 

Theelepel kurkuma 

Scheut olijfolie om in te bakken 

6 eetlepels olijfolie extra vierge 

2 eetlepels wijn – of kruidenazijn 

Bereiding:

Wel de gedopte bruine bonen ongeveer acht uur in koud tot lauw water. Spoel ze af in een vergiet en kook ze vervolgens in ruim een half uur gaar in ruim ongezouten water. Proef of ze bijna gaar zijn en voeg dan wat zout toe en laat nog een paar minuten doorkoken. Giet af. 

Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

Was de grond van de veldsla en laat goed uitlekken. Halveer de tomaatjes. 

Snipper de ui, paprika en peper. Snij de champignons in plakjes. Verhit de olijfolie en fruit eerst de ui, 

Paprika en peper een paar minuten en roerbak vervolgens de champignons een minuut of vier mee, waarbij je ondertussen de kurkuma over het mengsel strooit. 

Doe de veldsla op een groot bord en doe er in willekeurige volgorde de bonen, tomaten, rijst en champignonmengsel over. Klop tenslotte de olijfolie en azijn door elkaar en schenk over de bruine bonensalade. 

Wil je zelf eens bruine bonen, rucola, veldsla en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, op Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets en Co aan de Kortestraat te Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws