zondag, 4 december 2022
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Vereniging van Volkstuinders Delden

Het gras is niet altijd groener aan de overkant, maar soms zie je in de winkel bepaalde groentes liggen die groter in omvang zijn dan eigen geteelde. Paprika, bleek- en knolselderij kunnen hier voorbeelden van zijn. Maar ook venkelknollen kunnen lastig zijn om zelf te telen, meestal krijg je veel stengels en weinig knol. Onlangs stond een recept van Pay-Uun Hiu in de Volkskrant met onder meer venkel en knolselderij. Ze maakte een puree met deze groenten, maar ook met pompoen die wel makkelijk te telen is en nu volop te oogsten is. De puree alleen is al erg lekker, maar hoe deze is afgemaakt geeft wel wat extra’s. Hieronder het recept met een twist. Maak voor de bite ook nog een groene salade voor erbij. Ook lekker met eigengemaakte appelmoes trouwens. 

Herfstpuree

Ingrediënten:

  • Flespompoen, knolselderij, zoete aardappel: van elk 400-500 g geschild en in blokjes 
  • 1 bouillonblokje, verkruimeld 
  • 200 ml melk 
  • snuf nootmuskaat 
  • 2 venkelknollen in stukjes 
  • flinke scheut olijfolie 
  • scheut balsamicoazijn 
  • scheut olijfolie 
  • 350 g kastanjechampignons, in blokjes 
  • 2 sjalotjes, gesnipperd 
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd 
  • bosje peterselie naar smaak, gesnipperd 
  • 100 g geraspte kaas  

Bereiding:

Kook pompoen, knolselderij en zoete aardappel ca. 15 min. in een halve liter water met het bouillonblokje. Giet af als de groenten gaar zijn en bewaar het kookvocht. Stamp tot puree en roer de melk erdoor. Roer indien nodig nog wat kookvocht erdoor, tot de puree de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe de puree in een ovenschaal. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de venkelplakken in een braadslee met wat zout, peper, balsamicoazijn en olijfolie en bak ze ca. 20 min. in de oven. Leg de plakken op de puree. Zet de oven nog niet uit. 

Bak ondertussen de paddestoelen met knoflook en sjalot in olijfolie. Blus af met wat kookvocht van de groenten en laat de paddestoelen slinken. Roer de peterselie en geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Voeg indien nodig een paar eetlepels kookvocht van de puree toe. Verspreid het paddestoelenmengsel over de venkel en zet de schaal nog ca. 10 min. in de oven. 

Wil je zelf eens proberen knolselderij, venkel, pompoenen en andere groenten te telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg en de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerinck. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws