zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Vereniging van Volkstuinders Delden

In november en december wil het wel eens voorkomen dat de dagen ondanks de laagste zon relatief aangenaam zijn. Goed weer om nog wat in de moestuin te rommelen, zoals het verplanten van vaste planten en struiken, het opbrengen van een blad- of humuslaag (mulchen) op de kale stukken in de tuin zodat alles bedekt is en het bodemleven optimaal voor een gezonde bodem kan zorgen. Of eventueel zelfs bloembollen poten op de moesbedden die je volgend jaar nog niet in april gaat inzaaien. Kale stukken zul je onder meer op de plekken hebben waar pompoenplanten hebben gestaan. De pompoenen zelf zijn nog steeds goed om bereid te worden. Vandaag spaghettipompoen met spaghetti, waarbij de spaghettipompoen op een klassieke manier is klaargemaakt. Het garen in de oven van de spaghettipompoen kan ruim van tevoren gedaan worden. 

Spaghetti met spaghettipompoen 

Ingrediënten:

  • Twee kleine of één grote spaghettipompoen 
  • Top met saliebladeren en een takje tijm 
  • Peper 
  • Olijfolie 
  • Ui 
  • Wat bleekselderij 
  • Wortel 
  • Twee tenen knoflook 
  • Doosje mascarpone (250 gram) 
  • 400 gram spaghetti 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ris de blaadjes van de tijm en snij de salie in smalle reepjes. Roer de kruiden en de peper in een schaaltje met ruim olijfolie. Snij de pompoen(en) doormidden en hol ze uit tot aan het vruchtvlees en leg ze met de snijkant naar beneden in een ovenschaal of een bakplaat. Giet de kruidenolie over de pompoenhelften. Zet de schaal of bakplaat in de oven en laat zo’n drie kwartier in de oven staan. De pompoenen zijn dan wel gaar. Laat afkoelen anders zijn ze niet hanteerbaar. 

Snij de ui, bleekselderij en wortel klein en bak ze in olijfolie een minuut of vijf. Pers de knoflook of hak het fijn en laat een minuutje mee bakken. 

Haal met een vork het vruchtvlees uit de pompoen en doe bij de ander groenten. Doe de mascarpone er ook bij en warm het geheel op tot de mascarpone begint te pruttelen. 

Tussendoor de spaghetti in gezouten water koken. 

Meng het groente/mascarpone mengsel in de pan of verdeel het over de borden. 

Wil je zelf eens pompoen en andere groenten telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerinck. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa
75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets & Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws