zondag, 5 februari 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Vereniging van Volkstuinders Delden

Naast ingevroren groente, rijst en pasta is het altijd handig om gedroogde bonen op voorraad te hebben. Met blikken uit de supermarkt is niks mis, maar verse bonen zijn toch zeker beter van smaak en bovendien erg gezond. De (bruine, zwarte, witte of borlottibonen of andere) bonen worden vanaf half september tot half oktober geoogst en gedopt, waarna ze een paar weken moeten drogen. Eenmaal droog zijn ze goed te bewaren in een afgesloten pot. Vandaag een eenvoudig recept met bruine bonen en prei die de hele winter vers geoogst kan worden. Grote kans de prei uit eigen tuin is aangetast door de preimineervlieg. De oranjebruine holletjes komen alleen voor in de buitenste bladeren die gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Gedroogde bonen met prei en kip 

Ingrediënten:

  • 400 gram droge bonen
  • 500 gram prei, schoongemaakt
  • 200 gram kippendijfilet
  • 0,2 l crème fraiche
  • Eetlepel pittige mosterd
  • Zout en peper

Bereiding:

Week de gedroogde bonen ongeveer 8 tot 20 uur in koud water. Gooi dit water weg en kook ze daarna in ongeveer drie kwartier gaar in 1,5 à 2 liter vers water. Proef of ze gaar zijn. Voeg op het laatst wat zout toe. 

Snij ondertussen de kippendijen in reepjes en bak dit even aan in olie. Voeg de crème fraîche toe en breng aan de kook. Roer de mosterd erdoor. Ook de prei kan ondertussen in ringetjes gesneden worden. Kook de prei een minuut of drie in weinig water. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef of vergiet. 

Als je goed timet zijn bonen, prei en kip ongeveer tegelijk klaar. Roer alles door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.

Wil je zelf eens bonen, prei  en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerinck. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Aardappels, groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws