zondag, 26 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

De aardpeer is een knol aan een zonnebloemachtige plant, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstig is. Boven de grond ontwikkelen aardperen stengels tot wel drie meter hoog en gele bloemen die duidelijk verwant zijn aan zonnebloemen. Het loof is niet eetbaar; de aardpeer wordt gehouden om zijn wortelknollen, die onder de grond als een soort aardappels aan de plant groeien. De aardpeer is een vaste plant die echter wel zeer imperialistisch is en moeilijk uit te roeien. Feitelijk zou de aardpeer het wereldvoedseltekort vermoedelijk kunnen oplossen. 

Aardperen kunnen tot het eind van de winter geoogst worden zolang de grond niet bevroren is. Ze kunnen onder meer zowel rauw, gekookt of in de oven bereid worden. Vandaag uit de oven.

Ovenschotel van aardperen 

Ingrediënten

– 1 kilo aardperen / paneermeel / 1 citroen

– 2-3 teentjes knoflook / 200 ml creme fraiche

– 200 gram geraspte kaas / 1 ei

– handje tijm (vers of gedroogd) / olijfolie

– peper en zout 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie of margarine. Schil de aardperen en snij ze in plakjes of blokjes van circa 0,5 И 1 cm en doe ze in een kom. Pers de citroen uit en doe het sap in de kom bij de aardperen. Pel en hak of pers de teentjes knoflook en voeg het ook toe aan de aardperen. Hak de verse tijm en doe de helft van de tijm bij de aardperen, houd de rest van de tijm apart. Meng de geraspte kaas, het ei en de crПme fraФche in een andere kom, roer er wat peper en zout door en meng door de aardperen. Strooi de paneermeel over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Het gerecht is klaar wanneer de aardperen zacht zijn en de bovenkant mooi goudbruin. Lekker om te serveren in combinatie met een groene salade. 

Wil je zelf eens aardperen en andere groente, aardappels, fruit en/of bloemen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. De groenten uit dit recept en ander groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws