donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Vereniging van Volkstuinders Delden

Nu de langste dag net achter de rug is, wordt het tijd om voor de laatste keer rabarber te oogsten. Na 1 juli kun je beter geen rabarber meer oogsten, omdat enerzijds de rabarberplant oxaalzuur aanmaakt wat niet echt gezond schijnt te zijn. Anderzijds kan de plant zich goed herstellen van de oogsten. Van de laatste oogst kan de rabarber deels gewassen en in stukken gesneden direct de vriezer in of gekookt en gezoet net zoals appelmoes, ingevroren worden. Van ongeveer 2,5 kilo rabarber (zonder blad) kun je nog acht tot tien potjes jam maken. 

Rabarberjam

Ingrediënten:

  • 2,5 kilo rabarber 
  • 1 kilo geleisuiker 
  • 2 sinaasappels   

Bereiding:

Dompel de jampotten in gloeiend heet water en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Was de sinaasappels goed en rasp ze tot je een paar eetlepels rasp hebt. Pers de sinaasappels uit. 

Snij de rabarber in stukken en breng aan de kook met de suiker en sinaasappelsap en -rasp. Laat nog vier minuten zachtjes koken. Schep de hete rabarber in de potjes, zet ze op de kop en laat afkoelen. 

Wil je zelf eens rabarber en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws