dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Eén van de meest smakelijke groenten uit de moestuin die niet of nauwelijks in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn doperwten. Qua smaak is het een enorm verschil met diepvriesdoppers en vanzelfsprekend helemaal met doperwten uit pot. Het is net als met tuinbonen dat je een redelijke hoeveelheid nodig hebt om een fatsoenlijk maaltje op tafel te zetten. Ook net als tuinbonen moet je er even voor gaan zitten om ze te doppen. Maar dit loont zich absoluut. Het is al lekker om de erwten een minuut of vijf te koken en direct op te dienen met wat smallook of peterselie. Ze kunnen ook nog verder verwerkt worden in een quiche waar kinderen overigens doorgaans ook dol op zijn.

Quiche met verse erwten 

Ingrediënten:

5 plakjes bladerdeeg 

boter om in te vetten 

paneermeel 

1/3 emmer doperwten in de peul (circa 250 gram gedopt) 

eventueel 1 wortel, prei, courgette en/of wat champignons 

olijfolie 

125 ml crème frâiche 

3 eieren 

zout en peper 

100 gram geraspte kaas 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quichevorm in met de boter en bedek met ontdooide plakjes bladerdeeg. Strooi hier iets paneermeel overheen en vervolgens de gekookte erwten. Roerbak de groenten een minuutje of vijf in de olijfolie.  Meng de eieren, créme frâiche en kaas en voeg zout en peper toe. Doe de gebakken groenten in de quichevorm en doe het kaasmengsel er overeen. Als je erwten overhebt doe die in een schaaltje met een scheut goede olijfolie en een scheutje balsamicoazijn er serveer naast de quiche. Maak er als tegenhanger nog een frisse salade bij met de groenten die nu te oogsten zijn of al in de koelkast liggen. 

Wil je zelf eens gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². 

Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets& Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws