dinsdag, 29 november 2022
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord - bonen

Van tuin tot bord – bonen

Vereniging van volkstuinders Delden

De lente is officieel begonnen en daarmee kan ook de aftrap worden gegeven voor het nieuwe moestuinseizoen. Stoppels en resten van het vorige seizoen kunnen nu echt verwijderd worden of laat eens wat doorschieten om zelf zaden te oogsten. Dat gaat echt heel goed met bijvoorbeeld boerenkool of pastinaak en is bovendien goed voor gewenste insecten als bijen en hommels. Maak ook vast de eerste moesbedden klaar, want onder meer uien kunnen al gepoot worden. Het is handig om een ondiep greppeltje te maken met  bijvoorbeeld een schoffel en hier om de 10 cm een uitje in te poten. Het greppeltje is handig om in droge periodes te kunnen gieten. Zaai tussen rijen met uien zomerwortels. De geur van het loof van de wortels houdt de schadelijke uienvlieg op afstand en werkt bovendien andersom. De geur van de ui houdt de wortelvlieg op afstand. 

Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat 13 te Delden. 

Tot we uit eigen tuin kunnen oogsten, moeten we het vooralsnog doen met ingevroren en gedroogde oogst. Vandaag bonen. 

Borlottibonen met tortillachips

Ingrediënten 

  • Ongeveer 500 gram borlotti- andere droogbonen (of twee blikjes zwartebonen van 400 gram) 
  • olijfolie 
  • Bakje biologisch gehakt (ongeveer 250 à 300 gram) 
  • Zakje tacokruiden 
  • Gesnipperde ui 
  • Rode paprika (of peper) in stukken gesneden 
  • 200 gram tortillachips 
  • 200 gram geraspte kaas 
  • potje maïskorrels 
  • Half potje zongedroogde tomaten 

Bereiding

Week de gedroogde bonen een dag in koud water. Gooi dit water weg en kook ze daarna in ongeveer een uur gaar in 1,5 à 2 liter vers water. Even proeven als ze (bijna) gaar zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Fruit de gesnipperde ui in een ovenvaste pan. Voeg gehakt en tacokruiden toe en bak het rul. Voeg ook de bonen, paprika of peper, maïskorrels, tortillachips en zongedroogde tomaten toe. Zet de pan een kwartier tot twintig minuten in de oven tot de kaas goed is gesmolten. Als je geen ovenvaste pan heb hebt, kun je de schotel ook in een grote ovenschaal kieperen. Lekker met zure room erbij. 

Wil je zelf eens bonen, uien en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws