zondag, 26 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord: Herfstsoep

Van tuin tot bord: Herfstsoep

Vereniging van Volkstuinders Delden

Het gras is niet altijd groener aan de overkant, maar soms zie je in de winkel bepaalde groentes liggen die groter in omvang zijn dan eigen geteelde. Knolselderij, paprika en venkel kunnen hier voorbeelden van zijn. Maar ook bleekselderij waarvan de stengels in de meeste tuinen niet dikker worden dan een potlood. In de soep op pasta heb je dan al snel een bosje nodig, terwijl van een professioneel gekweekte bleekselderij een of twee stengels vaak volstaan. Vandaag soep met wat bleekselderij en groentes die vers te oogsten zijn of bewaard kunnen zijn. Voor de bite en extra smaak met kippendijen. Kijk of vraag wel naar het Beter Leven Keurmerk. Zonder kun je beter links laten liggen. In plaats van kip kun je ook 200 gram chorizo gebruiken. 

Herfstoogstsoep

Ingrediënten:

  • vier blokjes kippenbouillon 
  • twee winterpenen 
  • paar stengels bleekselderij 
  • groene paprika 
  • twee tot vier uien 
  • vier kippendijen (of 200 gram chorizo) 
  • circa 50 gram bloem 
  • koffielepel kerrie 
  • theelepel nootmuskaat 
  • blikje tomatenpuree 
  • vier kruidnagels 
  • margarine 
  • peper 
  • rijst 

Bereiding:

Zet het water voor de bouillon op. Was en snij de bleekselderij, paprika en penen in stukken. Snij het vlees in blokjes en bak deze een paar minuten aan in de margarine (chorizo kun je langzaam in eigen vet uitbakken). Snij vervolgens de ui in stukjes en bak die even mee. Voeg de overige groenten toe en laat op een hoog vuur een paar minuten meebakken. Meng de bloem met de kerrie en nootmuskaat en roer dit mengsel door de vlees/groente en roer op een laag vuur door tot de bloem is opgelost. Maal er peper over. Intussen kookt het water wel. Doe hier de bouillonblokjes in en roer even los. Roer er vervolgens het vlees/groentemengsel door en de tomatenpuree en de kruidnagels. Breng het water weer in de kook en laat het drie kwartier à een uur zachtjes koken. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

Schep rijst in een kom en vul verder met de soep. 

Wil je zelf eens winterpenen, paprika, bleekselderij en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws