zondag, 27 november 2022
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord - Hutspot met stoofvlees

Van tuin tot bord – Hutspot met stoofvlees

In februari is het eind van het moestuinseizoen dan toch in zicht. Ondanks de natte zomer van vorig jaar en dan toch ook de veelal bewolkte wintermaanden, waarin de zon zich maar weinig liet zien, is het nodige nog steeds te oogsten en dan met name de kool- en wortelgewassen. Groenten die vaak goed toe te passen zijn in stamppot en natuurlijk ook maaltijdsoep. Daarover een volgende keer meer. Vandaag hutspot met stoofvlees. Zorg wel dat je goed vlees in huis haalt van bijvoorbeeld de slager op de markt in Delden. Vraag in ieder geval naar de herkomst en laat buiten Nederland geproduceerd vlees links liggen.

Hutspot met stoofvlees uit de oven 

Ingrediënten:

  • 1,2 kilo aardappels
  • 1 kilo winterpeen
  • 0,5 kilo pastinaken
  • 0,5 kilo uien
  • 0,75 kilo riblap
  • 10 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • Blikje tomatenpuree
  • Potje vleesfond
  • Klont margarine
  • Zout en peper

Bereiding:

Bestrooi het vlees met peper en snijd het in vier stukken. Bak het vlees rondom bruin in de margarine in een ovenbestendige pan. Snijd ondertussen ongeveer een kwart van de penen en uien in kleine stukjes. Plet de kruidnagels en jeneverbessen en wrijf fijn. Doe de tomatenpuree bij het vlees en voeg even later de gesneden groente en kruiden toe. Doe er ook wat zout bij. Bak weer even mee en voeg de fond en eventueel nog een scheutje water toe. Breng aan de kook.

Doe de deksel op de pan en zet de pan in een oven op ongeveer 120 graden. Laat een uur of vier stoven. Als het stoofvlees in de oven staat, kun je de aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Doe ze in een grote pan en zet ruim onder water en voeg een flinke theelepel zout toe. Schil de pastinaken en overgebleven penen. Was ze, snijd in plakjes/blokjes en doe ze bij de aardappels. Pel de ui en snijd in halve ringen. Doe ook bij de aardappels. Laat staan tot het vlees zo’n 3 à 3,5 uur in de oven heeft gestaan. Breng het water dan aan de kook en laat een minuut of 20 koken. Giet af en stamp er een kruimige stamppot van (het hoeft geen fijne puree te worden). Verdeel de stamppot over borden en leg op elk bord een stuk vlees met wat jus uit de stoofpot.

Wil je zelf eens wortels, pastinaken, aardappels en andere groenten telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerinck. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². 

Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws