dinsdag, 20 april 2021
Home Lifestyle Van tuin tot bord - Prei

Van tuin tot bord – Prei

Zo rond half maart ligt het begin van een nieuw moestuinseizoen, waarbij de laatste gewassen van het vorige seizoen geoogst kunnen worden. Inmiddels kunt u de eerste moesbedden al wel klaargemaakt hebben en ingezaaid met vroege groenten. Werd vroeger altijd traditioneel gespit waar vele moestuiniers tegenop zagen, is nu de trend om moesbedden te gebruiken die na een keer diep omgemaakt te zijn slechts ontdaan hoeven te worden van niet gewenste planten of een eventuele mulchlaag. Vervolgens wordt de grond met een woelvork of cultivator ondiep losgemaakt. Het toevoegen van voedingstoffen (compost en/of mest) is wel essentieel. Op deze wijze kunnen nieuwe gewassen weer voedingstoffen opnemen en wordt het bodemleven intact gehouden. De gewassen van vorig seizoen, zoals prei kunnen dus geoogst worden. Kijk of de preien niet aangetast zijn door de preimineervlieg. Verwijder in dat geval de buitenste bladeren van de prei. De preimineervlieg graaft gangetjes in de buitenste bladeren en zal niet binnen in de prei voorkomen. Bij preien uit de winkel hebben ze de buitenste bladeren alvast voor u verwijderd. 

Preischotel

Ingrediënten (voor vier personen) 

  • 4 preien (circa 1 kilo) 
  • kerrie
  • rode paprika in stukjes
  • potje maiskorrels
  • olijfolie
  • 2 eieren
  • 200 gram crème frâiche 
  • 100 gram geraspte kaas 
  • 100 gram schouderham, gesnipperd
  • peper en zout
  • boter om een schaal in te vetten
  • paneermeel 

Bereiding

Snij de preien doormidden en was ze grondig. Snij ze verder in halve ringetjes. Bak de prei in delen in de olie en strooi er steeds wat kerrie overheen. Voeg als alle prei gebakken en geslonken is de paprika toe en bak een paar minuten mee. Warm ook de maiskorrels even mee. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de eieren, crème frâiche, kaas, ham en peper en zout. 

Doe het preimengsel in een ingevette ovenschaal en schenk het crème frâichemengsel hierover en meng lichtjes door. Strooi wat paneermeel over de schotel en bak de schotel in circa 45 minuten goudbruin. Serveer met rijst. 

Wil je zelf eens prei en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². 

Er zijn op dit moment nog enkele tuinen vrij voor verhuur aan de Sportlaan en langs de Rondweg. Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Prei en ander groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws