zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord - raapstelen

Van tuin tot bord – raapstelen

Vaak wordt gezegd dat stamppot een wintergerecht is. Deels waar. Als je met verse groente een stamppot maakt, ben je vaak afhankelijk van de late herfst of winter. Tegen die tijd worden de kolen geoogst. Een neefje van de kool is de raapsteel die de hele zomer door geoogst kan worden en zowel rauw als gekookt door de stamppot geprakt kan worden. Vandaag 50/50.

Zomerse stamppot raapstelen

Ingrediënten:

  • Pond raapstelen (of meer) 
  • Kilo aardappels 
  • 10 zongedroogde tomaatjes 
  • 100 gram biologische spekreepjes
  • olijfolie 
  • scheut melk 
  • zout  

Bereiding:

Was de raapstelen goed, snij de bladeren  in slierten, was nogmaals  en laat uitlekken in een vergiet. Schil en was de aardappels en snij ze in stukken. Kook ze in ongeveer een kwartier in gezouten water gaar. Voeg, als de aardappels gaar zijn ongeveer helft van de gesneden raapstelen toe en warm een kleine minuut mee. Giet af. Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Bak de spekjes knapperig in een scheutje olijfolie. Stamp de aardappels en raapstelen met de melk tot een puree. Roer de spekjes, tomatenreepjes en de andere helft van de raapstelen er door. 

Wil je zelf eens raapsteeltjes en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws