zondag, 4 december 2022
spot_img
HomeLifestyleVan Tuin tot Bord: recept maaltijdsoep

Van Tuin tot Bord: recept maaltijdsoep

Vereniging van Volkstuinders Delden

Vorige keer werd al aangeven dat het moestuinseizoen zo langzaamaan ten einde loopt. Het nieuwe seizoen dient zich ook alweer aan; de knopvorming in de fruitbomen neemt vorm aan en vaste planten zoals rabarber en bieslook beginnen uit te lopen en dat terwijl de kolen en wortelgewassen nog steeds geoogst kunnen worden. Door het natte weer zijn echter niet alle wortelgewassen goed gebleven en verrot in de grond. Wellicht heeft u een plekje waar de winterpenen ingekuild zijn bewaard. De penen of andere wortelgewassen moeten daartoe omstreeks oktober geoogst worden, waarbij het loof vlak boven de wortelhals afgesneden wordt. Goed ingekuild met wat stro blijven ze zeker tot in maart goed. Vandaag een recept van een kleurige maaltijdsoep, waar nog een winterpeen in is verwerkt. 

Kleurige maaltijdsoep

Ingrediënten:

  • 400 gram hamlappen 
  • Klont margarine 
  • 2 uien 
  • 2 teentjes knoflook 
  • Trio paprika (rood, geel en groen) 
  • 1 winterwortel 
  • El paprikapoeder 
  • 1,5 Liter bouillon (zelfgemaakt of 3 blokjes) 
  • Blikje tomatenpuree 
  • 5 à 6 aardappels in kleine blokjes (of vermicelli of een kop rijst)

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes en bak het vlees rondom bruin in de margarine. 

Snipper de ui en knoflook en voeg toe aan het vlees. Roerbak een paar minuten mee en voeg de paprikapoeder toe. Snijd de paprika’s en winterwortel in stukjes en voeg ook toe aan het vlees. Bak nog een minuut of vijf mee. 

Breng ondertussen het water met de bouillon aan de kook. Voeg het groente-vlees mengsel toe en roer de tomatenpuree erdoor. Laat ongeveer een uur zachtjes koken. 

Als je er aardappels door doet, kook ze dan de laatste 15 à 20 met de soep mee. Als je voor vermicelli kiest, laat het dan een minuut of 10 meekoken. Indien je voor rijst kiest, kook dit dan separaat volgens de aanwijzing op de verpakking. Schep wat gare rijst in een kom of diep bord en schenk de soep erover. 

Wil je zelf eens wortels, paprika’s, aardappels en andere groenten telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de  Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerinck. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². 

Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws