zondag, 29 januari 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord - Rucolasalade

Van tuin tot bord – Rucolasalade

Vereniging van Volkstuinders Delden

Nu de kans op nachtvorst voorlopig weer achter de rug is, kunnen de resterende lege moesbedden in de moestuin ingezaaid en beplant worden met gewassen die niet tegen vorst kunnen. Enthousiaste tuinders zullen al het één en ander voorgezaaid hebben. Geduldige tuinders kunnen nu onder meer de courgette, pompoenen en bonen in de volle grond zaaien. Het is aan te raden om dit in fases te doen met een tussenperiode van een week of vier om de opbrengsten te spreiden. 

Terwijl het één nu de grond ingaat, kan het ander reeds geoogst worden. Rucola bijvoorbeeld. Een lekkere nootachtige slasoort die zich ook makkelijk zelf uitzaait. Als je het een beetje in toom houdt, kun je de hele zomer oogsten.

Rucolasalade 

Ingrediënten:

  • Ongeveer 100 gram rucola, gewassen 
  • 1 stevige appel, bijvoorbeeld Granny Smith of Junami 
  • Eetlepel pittenmix voor salade of pijnboompitten 
  • Handvol geraspte parmezaan 
  • 3 eetlepels olijfolie 
  • 1 eetlepel (basalmico)azijn 
  • Gedroogde saladekruiden 

Bereiding:

Snij de appel zonder het klokhuis in kleine blokjes en meng met de saladepitten door de rucola. Maak een dressing door de olie en azijn met de kruiden te mengen. Dit mogen verse zijn, maar uit een potje of zakje kan natuurlijk ook. Meng door de salade. Rasp een paar halen van de parmezaan over de salade. Serveer direct bij een warme maaltijd of laat even staan en eet later bij de barbecue. 

Wil je zelf eens rucola en andere gewassen telen? Of appels van eigen boom? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, op Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². 

Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets & Co aan de Kortestraat te Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws