donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord - tuinbonen

Van tuin tot bord – tuinbonen

Nu de tweede helft van het jaar aanbreekt, gaat het oogstseizoen helemaal los. Het oogstseizoen loopt door tot in februari volgend jaar en eindigt met onder meer kool en wortelgewassen. Medio juli hangen de bessenstruiken vol, knalt sla de grond uit en zijn de tuinbonen klaar om geoogst te worden. Het oogsten is zo gebeurd, het doppen is iets meer werk. Zeker niet vervelend, maar Zen als je er open voor staat. Jonge verse tuinbonen hoeven maar een paar minuten te koken. Sommige mensen doppen de tuinbonen dubbel, houden dus alleen de kern van de boon over. Schijnt lekker te zijn, maar zonde van de boon. 

Tuinbonensalade 2 à 3 personen

Ingrediënten:

  • Halve emmer tuinbonen 
  • Handje smallook 
  • Puntpaprika 
  • 6 plakjes bacon 
  • Olijfolie extra vierge 
  • balsamicoazijn 

Bereiding:

Dop de tuinbonen, spoel af onder de koude kraan en zet net onder water. Breng het water aan de kook en proef al na een paar minuten of ze gaar zijn. Oudere bonen moeten langer gekookt worden. Giet af en laat de bonen wat afkoelen. Gooi ze over in een schaal. 

Snij de bacon in kleine blokjes en bak even aan in een scheutje olie. Snipper de smallook en paprika. Meng de smallook en paprikasnippers met de bacon door de tuinbonen. Giet hier een flink scheut olijfolie overheen en een minder flinke scheut azijn en hussel door elkaar. Lekker bij bijvoorbeeld gebakken aardappels of zoete aardappels uit de oven. 

Wil je zelf eens tuinbonen en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels
van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws