woensdag, 29 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVan tuin tot bord

Van tuin tot bord

Vereniging van volkstuinders Delden

Een groot voordeel van een moestuin is dat je behalve dagverse groente ook volop ingevroren zomergroente kunt gebruiken. Vandaag Humkessoep, waarin in januari verse geoogste prei en knolselderij en sla- en snijbonen uit de diepvries verwerkt zijn. Je kunt ingrediënten toevoegen of weglaten; ook afhankelijk van seizoensaanbod. 

Dit recept is voor een grote soeppan. Geeft een maaltijdsoep voldoende voor circa 6 personen. Indien de soep te stevig is kan wat water worden toegevoegd.

Humkessoep 

Ingrediënten

1 pond slabonen / 1 pond snijbonen / klein potje witte bonen 

2 preien / 2 uien / halve knolselderij met groen 

2 of 3 grote aardappelen 

3 laurierblaadjes  / wat peperkorrels of gemalen peper 

paprikapoeder / zout en bouillonblokjes 

stuk schenkel / klapstuk / verse worst  / rookworst (eventueel) 

Bereiding

Pan ruim vullen met water en het vlees een paar uur laten trekken met de kruiden, zout en laurierblaadjes. Vlees uit de pan halen en laten afkoelen. 

Toevoegen in stukjes van circa 1 cm : de bonen, de knolselderij, de prei, het selderij groen en de uien. Het geheel circa 1 uur zachtjes laten koken. Vervolgens de aardappelen rauw in kleine blokjes erbij doen en nog 20 minuten laten doorsudderen. Witte bonen toevoegen uit een potje. Vlees aan stukjes snijden en worst aan plakjes snijden en  toevoegen. Het geheel goed doorroeren en indien gewenst op smaak brengen met maggi. 

Eet smakelijk! 

Wil je zelf eens groenten en aardappels telen? Dat kan! Bij zadenwinkels zoals bijvoorbeeld Pets&Co aan de Kortestraat te Delden zijn zaden en pootaardappels verkrijgbaar. In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. De groenten uit dit recept en ander groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws