woensdag, 5 oktober 2022
spot_img
HomeNatuurVerjonging eiken Twickelerlaan

Verjonging eiken Twickelerlaan

Ambt Delden – Dertig jaar geleden verjongde Twickel het eerste deel van de Twickelerlaan. Oude, zieke eiken werden gekapt en jonge bomen kwamen ervoor in de plaats. Sindsdien is de helft van de laan verjongd, zodat de Twickelerlaan ook in de toekomst een laan blijft. Op maandag 14 februari start Twickel met het verjongen van nog twee stukken. Een stukje bij de ingang van de moestuin en een wat groter gedeelte bij de Noordmolenweg.

Waarom verjonging

Een laan kenmerkt zich door een regelmatige rij bomen van de zelfde soort en afmetingen aan weerszijden van een weg of pad. De meeste bomen van de Twickelerlaan zijn ruim 200 jaar oud. Twickel probeert de groeiplaats van de eiken zo goed mogelijk te verzorgen, door bemesting en zo min mogelijk bodemverdichting. Desondanks vertonen steeds weer bomen gebreken waardoor kap noodzakelijk is. Als dat het laanbeeld teveel aantast en er geen sprake meer is van een laan dan komt het moment om te verjongen.

De Twickelerlaan is meer dan 200 jaar oud, ooit aangelegd om de statuur van Twickel te onderstrepen. De laan is bij alle landschapsarchitecten die op Twickel actief zijn geweest als belangrijk element overeind gebleven. Dat is ook het geval in het masterplan van Michael van Gessel eind vorige eeuw: een weg met aan weerszijden bomen van dezelfde soort, afmeting en omvang in een regelmatig plantverband.

Excursie Verjonging Twickelerlaan

Om geïnteresseerden te informeren over de nieuwe verjongingswerkzaamheden organiseert Twickel op zaterdag 12 februari een excursie door de laan. De wandeling start om 10.00 uur bij de Landgoedwinkel en duurt ongeveer 1,5 uur. Het aantal deelnemers is maximaal 25 personen. Aanmelden voor deelname kan tot uiterlijk donderdag 10 februari via een mail, met vermelding van aantal personen, naar info@twickel.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws