dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeLifestyleVerrassend bezoek van ‘Binnenkieken Bij Boeren’ bij Pluimvee- en kalverhouderij familie Jannink

Verrassend bezoek van ‘Binnenkieken Bij Boeren’ bij Pluimvee- en kalverhouderij familie Jannink

Bentelo – Blij dat het weer kan, onthulde de werkgroep ‘Binnenkieken Bij Boeren’ afgelopen dinsdag een prachtige nieuwe foto-expositie waarin het familiebedrijf Jannink centraal staat, in de hal van Sportcomplex De Pol in Bentelo. Na een pauze van meer dan een jaar, is dit de expositie waarmee de groep een inkijkje wil geven in het boerenleven anno 2021. De eerste keer stond een varkens- en rundveehouder centraal, de tweede keer een melkgeitenbedrijf en nu een pluimvee- en kalverhouderij. Fotograaf Anouk Hemmink schoot de fraaie fotoserie en Carla Ros schreef sterke teksten die het verhaal compleet maken. “Idee voor het fotoproject ‘Binnenkieken Bij Boeren’ ontstond vanuit de gedachte dat veel mensen geen weet (meer) hebben over wát het boerenleven nou écht inhoudt, vertelt initiatiefnemer Angèl Pierik. Met deze fotoseries, willen wij dat mysterie een beetje ophelderen.” De expositie is vrij toegankelijk voor publiek tijdens de openingstijden van De Pol. Zie ook www.depol.info.  

Het verhaal achter de muren

Of je nu rijdt, fietst of loopt, de agrarische bedrijvigheid aan de Slaghekkenweg tussen Bentelo en Delden zal je niet gemakkelijk ontgaan. Van buitenaf is het moeilijk inschatten wat zich hier allemaal afspeelt. Maar Rudi (65) en Marita (58) en hun zoon Kasper (30), zijn gastvrij en laten graag zien waarmee ze dagelijks bezig zijn. In één van de schuren kijken 320 Rosé kalveren nieuwsgierig op of Kasper er al aan komt met lekker, vers voer. “Rosé zegt iets over de kleur van het vlees van deze mooie dieren. De kalveren komen hier als ze drie maand oud zijn en gaan weer weg als ze pakweg tien maand oud zijn. Met Marita verzorgt Kasper ook de kuikentjes in het opfokmoederdierenbedrijf. “Hier heerst een strikt hygiënisch beleid”, benadrukt de jonge, gepassioneerde boer. “De hennen en hanen blijven hier tot ze twintig weken oud zijn. Daarna gaan ze naar een bedrijf waar ze eieren gaan leggen.”

Boeren in de schijnwerpers

“De meeste fotograven zijn functioneel nieuwsgierig”, denkt Angèl. “Ik merk dat ik steeds op zoek ben naar verhalen om in beeld te brengen. En juist dat, lukt uitstekend op boerenerven. Steeds weer ben ik verbaasd over wat ik daar allemaal hoor en zie. Bentelo en omgeving is een kleine gemeenschap met grote betrokkenheid. We kennen elkaar, maar het verhaal achter de deuren van stallen en schuren blijft vaak verscholen. De Stichting Cultuur en Sport Bentelo geeft ons een onkostenvergoeding voor het afdrukken van fotomateriaal en voor de lijsten. Elke fotoserie is ruim een half jaar te bezichtigen in de hal van Sportcomplex De Pol. Ondertussen werken we met onze groep aan een volgende serie. We kiezen daarvoor verschillende boeren in Bentelo of directe omgeving. Aanbod genoeg in deze mooie en ondernemende agrarische omgeving.”   

Fotografen en tekstschrijvers uit Bentelo

De groep ‘Binnenkieken Bij Boeren’ bestaat uit vijf fotografen en twee tekstschrijvers uit Bentelo en directe omgeving. Naast fotografen Wouter Borre, Anouk Hemmink, Angèl Pierik, Judith Wassink en Edwin Siemerink zijn dat de tekstschrijvers Carla Ros en Ellen te Riele.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws