maandag, 30 januari 2023
spot_img
HomeNieuwsVolg de dierenambulance: Egels

Volg de dierenambulance: Egels

Hof van Twente – In de herfst scharrelen er veel egels rond op zoek naar voer. Ze krijgen jongen en beginnen dan met het volproppen voor de wintertijd. Een egel dient namelijk zo’n 500 gram te wegen om de winterslaap te kunnen overleven, omdat ze zo’n 30% lichaamsgewicht verliezen. Jonge egels lopen overdag ook nog wel eens rond te dwalen, soms om te spelen, maar veelal om extra eten te vinden om op gewicht te kunnen komen. Dit is een zeer natuurlijk verschijnsel en hier dienen wij mensen vooral niet tussen te komen. Het is ook erg belangrijk om niet met de blote handen aan jonge egels te zitten vanwege onze geur. Dit kan er namelijk voor zorgen dat moeder het kind verstoot of in veel gevallen doodt. 

Help de egel 

De egel heeft het zwaar in Nederland, maar u kunt helpen. Oudere egels slapen al een tijdje, als het goed is, en de jongere egels scharrelen nog even rond om voldoende te kunnen eten. Voer egels kattenbrokken, egelvoer of natvoer voor katten om ze een grotere overlevingskans te geven en sneller op gewicht te laten zijn. Geef ze eventueel wat water wanneer dit niet te vinden is, maar absoluut geen melk. Dit veroorzaakt namelijk diarree waardoor de egels sterven door uitdroging. 

Slapende egels liggen opgerold op een voor hen veilige plek. Een egel in winterslaap heeft een hartslag van slechts een paar slagen per minuut. De lichaamstemperatuur daalt naar 2 tot 5 graden en de stofwisseling stopt vrijwel helemaal. Op het oog lijken ze dood te zijn, maar begraaf zo’n diertje dus niet zomaar en gooi ze ook niet in de container! Zet liever wat voer en water voor ze neer voor als ze wakker worden, want een winterslaap wordt regelmatig kort onderbroken en dan is het vinden van voedsel van levensbelang.

Vrijwilliger worden?

Wil je graag vrijwilliger worden en hou je van dieren? Dan is helpen bij de Dierenambulance Hof van Twente misschien iets voor jou. Meld je aan via email op info@dierenambulance-hofvantwente.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle