maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeNatuurVolg de dierenambulance: Egels

Volg de dierenambulance: Egels

Hof van Twente – De vrijwilligers van de dierenambulance hebben de laatste week veel egels gevonden,. Helaas was de egelopvang overal vol. Ze hebben zo goed en kwaad als het ging, zelf voor de egels gezorgd, maar hulp mocht niet meer baten. Een andere egel die ziek leek, lag de volgende dag in de doos met allemaal baby-egeltjes. Ze was dus zwanger en niet ziek. Ze hebben het helaas niet gered. Als ze dat geweten hadden bij de dierenambulance, was het beter geweest de egel terug te zetten in de natuur. Nu wilde moederegel niks meer weten van de kleine egeltjes. 

Egels houden een winterslaap. Oudere egels gaan rond eind november in winterslaap, de jonge egels blijven nog iets langer actief. Eenmaal in slaap kan hun lichaamstemperatuur dalen van 38 naar wel 4 graden en daalt de ademhaling naar een minimum en stopt de spijsvertering. Maar de egels moeten wel over voldoende vetreserves beschikken. Soms worden ze wakker tijdens hun winterslaap, omdat het nest niet warm genoeg is of omdat de reserves opraken. Dit kost vaak zoveel energie dat ze de winterslaap niet overleven. Ziet u tijdens de winterperiode een verzwakte/wakkere egel, help hem dan, want zelfstandig redt hij het niet!

Ontwaken in de lente

Egeltjes ontwaken eind maart, begin april, mede afhankelijk van de buitentemperatuur. Zodra de temperatuur boven 15 graden komt, wordt de egel actiever en zal het op zoek gaan naar voedsel. Eenmaal op krachten breekt de paringstijd in mei aan. In juni bouwen ze vaak een nestje, meestal beschut onder een haag, een stapel takken of in een composthoop. De verzorging van de jongen vergt veel energie van de ouders en vindt plaats van juni tot augustus. Als de jongen hun eigen weg gaan in de herfst, bouwen de egeltjes hun winternesten om een goede schuilplaats voor de winter te hebben. Egels slapen wel 18 uur per etmaal en zijn vooral ’s nachts actief. 

Extra voer en hulp

Egels gaan ‘s nachts of in de schemering op zoek naar voedsel, waarbij ze per nacht wel drie tot vijf kilometer lopen. Heeft u een egeltje in de tuin, dan is het prima om deze bij te voeren met kattenbrokjes of kattenvoer uit blik.Van maart tot december is uw hulp zeer welkom! Geef egels nooit melk, daar krijgen ze diarree van. Ziet u (overdags) een egel en twijfelt u over zijn gezondheid, observeer dan eerst en neem contact op met een egelopvang. Wellicht hebben ze plaats of kunnen ze u advies geven over hoe te handelen. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws