woensdag, 8 februari 2023
spot_img
HomeLifestyleVolg de dierenambulance: hitteplan voor huisdieren

Volg de dierenambulance: hitteplan voor huisdieren

Hof van Twente – Ondanks dat we er al wat warme dagen op hebben zitten, mogen we inmiddels zeggen dat de zomer echt gestart is. Aangezien er nog vele warme dagen zullen volgen, willen we iedereen er graag aan herinneren dat warmte niet enkel voor ons warm is, maar dat ook onze dierbare dieren hier last van (kunnen) hebben.

Hitteplan voor honden

Helaas zien we ieder jaar weer in het nieuws dat er honden overlijden door oververhitting nadat de dieren in de auto achtergelaten zijn. Dit is een verschrikkelijke manier om te sterven, want de auto is net een oven wanneer deze in de brandende zon staat. En nee, een raampje geopend laten maakt het niet beter. Langzaamaan verspreidt de kennis hieromtrent zich, maar dit wilden we toch nog even weer benoemd hebben. Ook fietsen met een hond bij hogere temperaturen is uit den boze. Aangezien de lichaamstemperatuur erg snel stijgt en honden de warmte nagenoeg niet kwijt kunnen als ze ook al met hun poten op de hete grond lopen (honden zweten enkel via de voetzolen en de tong), raken ze erg snel oververhit. Bij een lichaamstemperatuur van 42°C wordt het bloed stroperig en kan niet meer goed rondgepompt worden. Dit kan al snel leiden tot een hitteshock of zelfs de dood. Vooral oude, jonge en (te) zware honden lopen grotere risico’s. Hetzelfde geldt voor honden met een verminderde gezondheid of platte neuzen. Zorg dat honden altijd een schaduwplek hebben of naar binnen kunnen. Een bak vers water is een must en wellicht wordt wat verkoeling in het water ook gewaardeerd.

Hitteplan voor katten

Katten kunnen op geen enkele manier hun warmte kwijt, omdat ze niet kunnen zweten. Zelf zoeken ze gelukkig altijd wel de meest koele plekken op, maar er zijn een aantal dingen waarmee rekening te houden is. Zo is het nodig dat katten altijd vers drinkwater ter beschikking hebben, liefst niet te koud. Zorg ervoor dat ze ergens een schaduwplek hebben en/of dat ze lekker naar binnen kunnen. Katten kunnen net als wij ook verbranden. Dit is vooral het geval op plekken waar minder haar zit, zoals de neus en de oren. Soms is het nodig de kat met speciale zonnebrandcrème in te smeren. Vooral jonge, oude en (te) zware katten lopen risico op een hitteshock. Ook katten met een verminderde gezondheid of plattere neus lopen hoger risico. Wellicht vindt uw kat het lekker om op een natte handdoek te gaan liggen ter verkoeling.

Hitteplan voor konijnen, cavia’s en hamsters

Konijnen, cavia’s en hamsters kunnen ook hun eigen warmte niet kwijt. Het is voor hen dan ook van groot belang dat het hok in de schaduw staat. Eventueel kan er een nat, wit laken overheen gelegd worden, zodat het koeler blijft. Als het mogelijk is, zou het zelfs aan te raden zijn om het diertje binnen in een hok te zetten op een plek waar het koel is uiteraard. Zorg er altijd voor dat ze altijd voldoende water hebben. Eventueel kan er een koelelement met een doek er omheen in het hok gelegd worden waar het dier al naar gelang tegenaan kan gaan liggen. Dit kun je zelf maken met een fles water in de diepvries. Even afkoelen in het water kan ook, maar enkel de pootjes en buik, geheel laten zwemmen wordt afgeraden.

Ziet u dieren in een weiland die geen water of schaduwplek hebben? Neem dan contact op met de eigenaar of dierenpolitie (telefoonnummer: 144). Ook zij dienen namelijk goed verzorgd te worden ondanks het warme weer.

Bel bij een hitteshock altijd direct je dierenarts en begin meteen je dier te koelen. Voor meer overzichten, verkoelingstips en uitleg over hoe je een hitteshock herkent, ga je naar www.dierenambulance-hofvantwente.nl/hitteplan-voor-huisdieren.

Vergeet niet dat ook onze gevederde vrienden het warm hebben. Vogels in het wild én tam, hebben water om te drinken nodig en vinden het bovendien erg lekker wanneer ze even kunnen afkoelen in een badje.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws