donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleVolg de dierenambulance: hormonale katten

Volg de dierenambulance: hormonale katten

Hof van Twente – De hormonen van katten gieren door hun lijfjes: de eerste nestjes kittens worden alweer binnengebracht bij de opvangcentra. Veel katten gaan nu op pad, op zoek naar een kater of poes om te dekken. Dit zien we bij de dierenambulance terug in het feit dat het aantal langdurige vermissingen groeit en ook het aantal overleden gevonden katten. Het is voor de vrijwilligers van de dierenambulance en de opvangcentra/asielen erg onprettig om via sociale media op zoek te gaan naar eigenaren van overleden dieren, want niemand zou zo geconfronteerd mogen worden met het overlijden van zijn/haar maatje. Toch is dat de weg die ze vaak moeten bewandelen om maar iemand te bereiken (geldt ook voor levende katten). 

Uiteindelijk wil iedereen zijn of haar kat veilig thuis op schoot. Er is natuurlijk nooit garantie dat het altijd goed gaat, want als je je kat buiten laat lopen weet je ook dat daar risico’s aan vast zitten. Om toch te zorgen dat je kat thuis blijft komen of dat baas en dier kunnen worden  herenigd, kun je in ieder geval twee dingen doen:

1) Steriliseer je kat voordat hij/zij de buitenwereld gaat verkennen. Voorkom dat je (jonge) kat zich laat leiden door zijn/haar hormonen. Zo is de kans groter dat ze in de buurt van huis blijven. Ook neemt het territoriale gedrag af waardoor ze minder snel weggejaagd worden. Daarnaast ga je ook de voorplanting tegen en daarmee voorkom je de groei van het aantal zwerfkatten. Er zijn er al zo ontzettend veel, zeker in het buitengebied.

2) Chip en registreer je kat. Dit is al verplicht bij honden, maar bij katten nog steeds niet. Een vrijwilliger van de Dierenambulance Hof van Twente licht toe: “Van de katten die bij ons aangemeld worden als gevonden of vermist, is gemiddeld slechts één op de 15 à 20 gechipt en geregistreerd. Aan de hand van foto’s of summiere omschrijvingen doen wij ons best om dier en baas te herenigen, maar wat zou het ontzettend fijn zijn als je huisdier een uniek nummer heeft (chip) waardoor wij jullie zo snel mogelijk kunnen herenigen. De kosten van het chippen liggen tussen de € 25 en € 55. Dit zijn eenmalige kosten. Het online registreren doet je dierenarts of moet je zelf thuis even doen. Een kleine moeite, maar een groot gemak voor mens en dier. En neem maar van ons aan dat ‘hij komt nooit buiten’ geen excuus is om je dier niet te chippen.”

Steriliseer, chip en registreer je kat!

Je kat uitlaten aan een tuigje en enkel overdag of vlak voor etenstijd naar buiten laten zijn ook enkele tips om vermissing te voorkomen. Het gebruik van een bandje met penning kan ook, maar soms hangen katten zichzelf hieraan op of komen ze er vast in te zitten met de poten. Een chip is veiliger, of gebruik een halsbandje waarvan de sluiting opent zodra er druk op komt te staan. “Het meest eenvoudige is je kat binnen houden, maar wij weten dat dat, naast dat het een eindeloze discussie oproept, onbegonnen werk is. Ons doel is het voorkomen dat dieren en baasjes lang of zelfs voor altijd in onzekerheid blijven. Dus: Steriliseer, chip en registreer je kat! Het is een kleine moeite en voorkomt veel stress bij mens en dier”, aldus de vrijwilliger.  

Ziet u een dier in nood of heeft u kittens gevonden? Bel de dierenambulance Hof van Twente: 06-30704810. Vrijwilliger worden? Mail dan naar info@dierenambulance-hofvantwente.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws