dinsdag, 26 januari 2021
Home Zorg We houden onze adem in en doen onszelf tekort

We houden onze adem in en doen onszelf tekort

In deze tijd met aangescherpte maatregelen voor Covid, wordt het er niet makkelijker op. Juist in deze tijd waar we gedwongen thuis moeten werken, zoveel mogelijk thuis moeten blijven, en de mondkapjesplicht, komt, onder andere, onze ademhaling in het gedrang.
Inademen is het eerste wat we doen op het moment dat we geboren worden en uitademen, het laatste wanneer we deze wereld weer verlaten. De ademhaling is een van de vijf levenselixers en onmisbaar, want zonder ademhaling kunnen we niet leven.

Onze ademhaling is een onbewust proces dat we duizenden keren per dag doen. Het belang van een goede ademhaling wordt daarom vaak onderschat, juist omdat dit een meestal onbewust proces is. Wist je dat zonder de huidige maatregelen tegen Covid, 80% van de bevolking maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Allerlei factoren zoals: spanningen, angst, oververmoeidheid, overbelasting en COPD, kunnen de oorzaak zijn van een onvolledige ademhaling. Deze factoren maken dat je ademhaling oppervlakkig, snel en ‘hoog’ is. Dat wil zeggen je ademt niet van je buik naar de toppen van je longen. Dit kan ook veroorzaakt of versterkt worden door invloeden van buitenaf zoals het weer, hooikoorts, huisstofallergie, vervuiling etc. En dan komt deze Covid-periode er nog eens bij!


Uit studie blijkt dat één op de tien mensen last heeft van een ontregelde ademhaling. Voor een kortdurende periode is dit niet zo schadelijk, maar als dit langer aanhoudt, kan dit voor functionele stoornissen zorgen zoals benauwdheid, hyperventilatie, hartritmestoornis-sen, tot afwijkingen op celniveau. 
Een goede ademhaling is noodzakelijk voor het goed functioneren van je lichaam. Het versterkt o.a. je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes. Het verlaagt je bloeddruk en ontspant lichaam en geest. Daarbij is een positieve, niet angstige instelling onontbeerlijk. Kortom, door goed te ademen krijgt je lichaam en geest een optimale hoeveelheid zuurstof binnen om goed te functioneren en versterkt dit je mentale helderheid.
Dus juist in deze tijd is goed ademen en bewegen van (levens)belang!  Ga lekker wandelen en fietsen in de natuur! Wees je bewust van het feit dat angst en stress je weerstand sterk vermindert en je juist vatbaar maakt voor ziektes. Zorg goed voor jezelf! En mocht dit alles voor jou niet vanzelfsprekend zijn dan is homeopathische ondersteuning misschien een oplossing voor jou.

Jan Bot, homeopathie

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Zorg

Laatste Nieuws