woensdag, 29 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleZondag 22 augustus Speciale Textieldag bij Museumboerderij Wendezoele

Zondag 22 augustus Speciale Textieldag bij Museumboerderij Wendezoele

Museumboerderij Wendezoele organiseert speciaal in het kader van het Textiel Festival Twente een Textieldag op zondag 22 augustus van 11.00 tot 18.00 uur.

Op deze dag zal alles in het thema ‘van koeienvlaai tot kistentuug’ staan. Met als hoogtepunt het uit de bedstee komen en aan- en uitkleden vanuit de tuugkist, het zogenaamde kistentuug (kleding). Dit zal plaatsvinden om 11.00, 14.00 en 16.00 uur.

Een feest voor jong en oud waarbij je kunt zien en ontdekken hoe het leven vroeger was op de boerderij. Hoe men vroeger leefde van wat de natuur je te bieden had.

‘Van koeienvlaai tot kistentuug’

Stap voor stap kan de mestkringloop worden beleefd. Hoe ruikt een echte koeienvlaai (mest), waar gaat de mest naartoe en welke plant heeft de mest nodig om te groeien en bloeien. Welke bewerkingen zijn er allemaal nodig om kistentuug te maken? En wat kun je allemaal nog meer maken van natuurlijke materialen?

Op het met kraampjes versierde erf, bij de bleek, op de akker, in de tuin, bij de dieren en in de monumentale Twickelboerderij kunt u deze dag alle antwoorden op deze vragen vinden. Voor iedereen valt er veel te zien en te leren. Speciaal voor de kinderen is er een vragenboekje gemaakt, kunnen zij een pluk wol verven met plantenmateriaal en zijn er broodjes met knakworst.

Belevingscabine

En alsof dat nog niet genoeg is, zal tijdens deze dag ook de belevingscabine welke in het kader van het Textiel Festival Twente deze zomer overal in Twente te vinden is, bij de Wendezoele staan. Bezoekers kunnen in deze cabine zelf ervaren hoe moeilijk het was om rond 1900 te werken in één van de vele textielfabrieken die Twente rijk was.

Eigengemaakte textielkunst tonen en verkopen?

Heeft u een textiel gerelateerde hobby en wilt u dit laten zien of daar iets van verkopen, dan kunt u voor informatie en opgave tot uiterlijk maandag 16 augustus 2021 een mail sturen naar secretariaat@wendezoele.nl.

Bij een textiel gerelateerde hobby kan worden gedacht aan wol, katoen, zijde, linnen, jute, combinaties daarvan of met een extra toevoeging als lijm, gips, beton. Alle soorten handwerk, schilderen op doek, beelden maken, als er maar textiel bij komt kijken. Bij opgave krijgen vrijwilligers en donateurs van Museumboerderij Wendezoele voorrang.

In de mail graag vermelden:

  1. ‘Aanmelding textielkunst tonen/verkopen op textieldag’
  2. Uw naam en telefoonnummer
  3. Wat u wilt laten zien op het gebied van textiel
  4. Welke eigengemaakte textielkunst u wilt gaan verkopen
  5. Hoeveel ruimte u nodig heeft en/of u bijvoorbeeld stroom nodig heeft.

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere dag? Check www.wendezoele.nl voor verdere informatie.

Over Museumboerderij Wendezoele

Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickelerf Erve Brinkcate, Twickelerlaan 14, Ambt Delden. Het geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met daarbij wisselende exposities, is er een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin maar ook gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij. Daarbij verbinden de verhalen van de vrijwilligers vroeger met nu. Nadere informatie vindt u op de webpagina: www.wendezoele.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws