woensdag, 26 januari 2022
spot_img
HomeCultuurZoutmuseum zet Liesje 22 in het zonnetje met liksteen

Zoutmuseum zet Liesje 22 in het zonnetje met liksteen

Delden – Liesje22, die in haar dagelijkse leven op stal staat in Geesteren, is sinds 2020 de Cowfluencer van Twente Marketing. In de promotie van Twente eist Liesje een hoofdrol op en is ze een hit op Instagram en andere social media. Vorige week werd bekend dat ze daarmee de prestigieuze internationale Lovie Award won. 

Het Zoutmuseum in Delden vond dat dit succes van Liesje22 niet ongemerkt voorbij kon gaan en besloot Liesje een liksteen aan te bieden. Op 2 december bezocht het bestuur van het Zoutmuseum Liesje in haar stal en kreeg ze de feestelijk versierde liksteen uitgereikt; deze viel meteen goed in de smaak.

Het Zoutmuseum toont de geschiedenis van de vondst van zout in Twente, maar ook wat de winning van zout in Twente heeft betekend voor het landschap en de chemische industrie die door de zoutwinning is ontstaan.

In het museum worden onder meer producten en toepassingen van het zout uit de Twentse bodem getoond. Keukenzout, strooizout, grondstoffen voor de chemische en farmaceutische industrie, maar ook likstenen. Likstenen zijn compacte blokken zout met toevoeging van sporenelementen voor vee. Ze zijn belangrijk voor de mineralenhuishouding van runderen. Er zijn ook likstenen voor bijvoorbeeld jongvee, schapen, paarden en zelfs voor wild.

Voor ons mensen geeft zout ook smaak aan ons eten. We weten niet of dat voor koeien ook zo is. Het bestuur was dus ook best benieuwd hoe Liesje op het geschenk zou reageren. Het weet nu zeker: ook koeien hebben smaak!

KNZ likstenen worden geproduceerd en zijn aan het Zoutmuseum beschikbaar gesteld door Nouryon in Hengelo.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws